tisdag 5 februari 2019

När Han & Hon grävde Bitcoins...

Istället för att berätta hur just du just nu kan blir ekonomiskt oberoende på att handla med digitala tokens ska jag istället berätta hur det gick en gång i tiden (i herrens år 2017) när Han & Hon bestämde sig för att börja utvinna egna bitcoins med hjälp av dedikerade miners (ASIC) ifrån Bitmain.

Sagt och gjort. Med utrustningen levererad var vi redo att ta på oss gruvhjälmarna och börja bygga. Han spenderade en helg med att se till att all ström var isolerad, alla fläktar spann fritt och att alla ASIC:ar fick matning ifrån nätverksswitchen. Han hade kontakt.

Hela beställningen med utrustning i en liten hög.
Monstret.

Efter att ha kopplat upp maskinerna mot en miningpool så stod de helt enkelt och väsnades i ett hörn i vårt kök. Det gick inte att ha dörren öppen för då var det omöjligt att föra en konversation i resten av lägenheten. Det gick inte heller att ha dörren stängd eftersom temperaturen i köket kröp upp mot 40-gradersstrecket och fläktarna inte mäktade med att kyla korten längre. Efter en vecka på detta sättet fick anordningen flytta ut på balkongen och vattensäkras med byggplast där endast utblåsen för fläktarna var exponerade. Det här fungerade bättre. Med temperaturer utomhus på 0-10 minusgrader så var kylningen en bagatell och vi kunde tillochmed överklocka processorerna. Nu kom istället problemet med kondens. Gallren som skyddade fläktarna började rosta aggressivt och ett av ASIC korten kortslöt och gick inte att återuppväcka igen så anordningen körde därefter på 85% kapacitet.




Under en månads tid körde vi våra fyra Bitmain Antminer S5 (jag tror att den senaste versionen var S7 eller S9 vid tidpunkten) i princip dygnet runt och kunde i slutändan redovisa ett resultat översatt till svenska kronor på ungefär 560 kr. Sedan landade elräkningen som då hade gått upp med närmre 800 kr för januari månad. Här någonstans förstod till och med våra dåtida jag att ekvationen inte riktigt gick ihop.

Efter en månads experimenterande så lade vi helt enkelt ner verksamheten och sålde av all utrustning. Lustigt nog så var det nu vi gick plus. Vi hade fått en så schysst deal på alltihop vid inköp att vi kunde sälja våra ASIC:s nästan det tredubbla priset. I slutändan så var det ett misslyckat projekt men, och detta är nästan lika viktigt, det var förbannat kul att pyssla med! Läxan man kan ta med sig är väl egentligen att det inte är någon idé att ge sig in i mining om man inte kan punga ut ett par hundra tusen för modern utrustning, har en separat byggnad att ställa eländet i och grusbillig ström.

För att få en uppfattning om hur vårt kök lät så kan ni med fördel kika på denna videon som också ger en kul inblick i hur storskalig kryptomining funkar:   https://www.youtube.com/watch?v=K8kua5B5K3I

// Han

4 kommentarer:

  1. Kul att ni tog steget. Jag fick aldrig tummen ur men var väldigt intresserad för ett par år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det var en väldigt rolig månad. Även om den inte blev så lukrativ!

      Radera
  2. Haha! Kul att ni testade i alla fall. Och snyggt jobbat att sälja av grejerna med vinst! :D

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det råkade vi antagligen mest göra för inte planerade vi det i alla fall :)

      Du är tillagd på listan btw!

      Radera