måndag 4 februari 2019

10 saker vi inte köper längre

Det senaste året har vi av ekonomi-, hälso-, och miljöskäl slutat handlar vissa saker helt och hållet. Här kommer ett litet axplock av grejer som vi har slutat handla helt, och vi saknar dem inte! Om inte annat så är det alltid roligare att göra saker själv.

1. Sköljmedel

Det är välkänt att sköljmedel innehåller en massa giftiga ämnen som är farliga både för människan och miljön. Förut använde vi ungefär en flaska i månaden. Ponera att en flaska kostar ungefär 20 kr. Att sluta använda sköljmedel innebär med andra ord en besparing på 20 kr i månaden eller 240 kr per år. Använd ättika eller några droppar Tee Tree olja istället.

2. Bröd

Att baka eget bröd är enklare, godare och lyxigare än att köpa läskigt formbröd på ICA. Jag har ingen exakt uträkning på hur mycket man kan spara på ett år, men det blir billigare, den saken är säker. Och ni har redan fått mitt enklaste recept på billiga och supergoda rågsiktskakor

3. Chili

Att odla hemma behöver inte vara så svårt. Genom att odla diverse grödor hemma blir det både enklare och billigare att äta hälsosamt. Vi har två balkonger och har testat att odla allt möjligt: gräslök, tomater, gurkor, potatis, you name it! Sedan förra året är vi faktiskt även självförsörjande på chili. Tacka en stor balkong i söderläge och den fantastiska sommaren som vi hade förra året för det. Vi hoppas självfallet på ett lika bra odlingsår även i år. Vi ämnar utöka odlingen med ett antal spännande chilisorter, inklusive sådana dyra där man kan sälja fröer och faktiskt tjäna en slant på det. Det är otroligt tillfredsställande att producera egen mat, även i en så liten omfattning!
OMNOMNOM!

4. Biobiljetter

Både Hon och Han är filmentusiaster och går på bio minst en gång i månaden. Snittpriset för en biobiljett ligger i dag på cirka 120 kronor. Det blir 240 kronor per biobesök eller 2880 kr per år (12 biobesök). Vi köper inga biobiljetter längre tack vare diverse paneler som Hon är med i. Upplägget är enkelt, svara på några korta undersökningar ett par gånger per dag och plocka sedan ut intjänade poäng som biobiljetter.

5. Läsk

Vi slutade dricka läsk för rätt länge sedan och då endast på grund av hälsoskäl. Det kändes inte försvarbart att fortsätta dricka Coca-Cola med tanke på hur bra det funkar att städa toaletter med… Jag har ingen beräkning på hur mycket man kan spara på att sluta med dessa dumheter, men enligt vartenda avsnitt av Lyxfällan så handlar det om tusentals kronor per år…

6. Kaffe

Medelsvenssons häller i sig kopiösa mängder kaffe varje dag. Att skära ner på koffeindrickandet medför hel del hälsofördelar, för att inte tala om den ekonomiska biten. Dessutom är det väldigt trevligt att kunna fungera som en normal människa, trots att man inte har fått sitt morgonknark. Han slutade dricka kaffe för ett år sedan. Hon slutade månaden efter det. Den första tiden var minst sagt intressant. Abstinenbesvären var sanslösa och vår närmaste omgivning var totalt oförstående till varför vi valde att sluta. Hur skulle det nu gå när man ska fika? Så här i efterhand kan både Han och Hon konstatera att detta vara ett av våra bättre beslut någonsin. Det kommer att komma ett separat inlägg om just slutet på vårt koffeinknarkande. Ett paket Zoegas-kaffe kostar ungefär 49,90 kr. Vi brukade konsumera minst ett paket i veckan. Det motsvarar en besparing på hutlösa 2594 kr om året. På kaffe!!! 2594 kr motsvarar ungefär 15 Castellum-aktier. Och då har vi inte räknat med vad det kostar att köpa kaffe ute…

7. Lecakulor

Vi odlar mycket och det går alldeles utmärkt att använda kottar istället för lecakulor. Ut i skogen med er och plocka småkottar! Fylla upp en kruka med kottar till cirka 1/3, lägg sedan på jord. Kottarna suger åt sig vatten, precis som lecan. En stor påse lecakulor kostar cirka 40 kr. 4–5 påsar om året ger en besparing på ett par hundra kronor.

8. Spolarvätska

Det är såklart smidigt att köpa färdigblandad spolarvätska på macken när lampan plingar till men det blir inte alltid den billigaste lösningen. Spolarvätska är lätt att blanda på egen hand och går att få till en tredjedel av priset för den färdigblandade. Blanda en del T-röd med fem delar vatten och droppa i några droppar diskmedel. Blanda ut och var stolt över att du är en självständig individ. Priset för den hemmablandade spolarvätskan är ungefär 7-8 kr per liter. Det går säkert att handla färdigblandad spolarvätska för samma pengar någonstans men det är irrelevant eftersom hemmablandat smakar bäst, eh, känns bra!

9. Vatten på flaska

Det här är en miljöbov av rang. Det är egentligen sjukt att köpa vatten på flaska, framför allt här i Sverige där vi har typ världens renaste kranvatten. En flaska vatten på Pressbyrån kostar cirka 20 kr. Vad blir besparingen per år? You do the math! Så snälla, gör en insats för miljön och din plånbok, investera i en ordentlig vattenflaska och drick vatten ur kranen. Och kom ihåg att dricka minst 2 liter vatten om dagen!

10. Krukväxter


Byt sticklingar med varandra, köp de billigt på loppisar eller knipsa av i smyg på jobbet, istället för att köpa dyra krukväxter i en blomsterhandel! Ett elefantöra kan kosta upp till 150 kr per växt om man köper det i en affär. Min ståtliga elefantplanta här hemma har hittills producerat minst 30 (!) små sticklingar som jag antingen gett bort i present eller bytt bort mot andra spännande växter. Och det har inte kostat en krona! Det är roligare, billigare och man vet aldrig vilken växt man lyckas få tag på.// Hon

10 kommentarer:

 1. Suveräna spartips! På tal om sköljmedel så fick jag för mig att testa tvätt-nötter och ättika istället för tvättmedel och sköljmedel för något år sedan men....Asså, vissa hacks blir bara för jobbiga i längden för en bekväm jäkel som mig...
  Kaffet har jag börjat köpa i pulverform (Willy's 18.50 för en påse på 150g) eftersom jag väldigt ofta kastade ut bryggt kaffe.
  Vet dock inte hur länge en påse varar....hm, får kolla upp det. Var VÄLDIGT nära att jag köpte på mig en så kallad press-termos härom dagen då en arbetskamrat lobbade för den men hejdade mig i sista stund. Puh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt kul att göra saker och ting på egen hand, men det måste så klart även funka i vardagen. Jag har hört talas om tvättnötter, och är sugen på att testa, men har inte kommit dit än.
   Haha jag klarade aldrig av att dricka presskaffe, det är bara för surt! Grattis till det ogenomtänkta köpet inte blev av! :)

   Radera
 2. Kottar istället för leca-kulor är ju ett grymt tips! Det tar jag direkt. Har tomten full av tallar så det är jag självförsörjande på för all framtid.
  Kaffet... nej, det är jag nog inte redo för. Men stiligt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Allt man kan vara självförsörjande på är ett plus! V

   Radera
 3. Tack för tipsen om kost och spolarvätska! Resten lägger vi inte heller pengar på :) ingen av oss dricker kaffe, sköljmedel har jag aldrig använt (eftersom mamma aldrig använt det lärde jag mig att det inte behövs), börjat baka bröd själv sen ett par veckor, dricker i princip aldrig läsk (gillar inte kolsyra), odlar diverse eget, gör som ni med biobiljetter, och skulle inte få för mig att köpa vatten på flaska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Stort tack för att du delar med dig! Gött att höra att det finns fler som inte heller dricker kaffe :)

   Jag har spanat in din blogg och den åker direkt upp på vår läslista!

   Radera
 4. Vilka fina tips, särskilt kottarna och kaffet. Få människor ifrågasätter sitt kaffeberoende. Har funderat på att trappa ned rejält och bara dricka antingen en liten kopp om dagen eller bara på helger. Men att sluta helt...oj oj. Ni borde skriva hur ni gjorde. Eller är det så att ni en dag bara lade av och så var det inte mer med det, förutom abstinensen då. Dricker ni te? /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ett separat inlägg om just kaffe :) I början försökte vi minska på kaffekonsumtionen, men det funkade inte alls. Det var alldeles för lätt att fuska vilket ledde till att vi drack alldeles för mycket kaffe iaf. Lösningen blev att, precis som du skriver, att bara lägga av en dag. De värsta abstinensbesvären försvann efter en månad. Nu ett år senare, mår båda fantastiskt bra, och suget efter kaffe är helt borta. Mitt tips är att våga testa, och jag lovar att du kommer att må mycket bättre! Berätta gärna hur det har gått.
   Han dricker inget te. Jag dricker ett par koppar te om dagen och då brukar det bli en kopp svart eller grönt och sedan någon örtblandning på kvällen. Jag är nämligen mycket förtjust i att göra egna téer på diverse växter som finns i naturen t. ex. björk, mynta, nypon, ringblomma m.m.

   Radera
 5. En annan sak jag inte köper längre: massmedias ensidiga rapportering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sh*t, det glömde vi att ta med på listan! Klockrent!

   Radera