söndag 19 januari 2020

Så här var det att arbeta som provledare på Högskoleprovet

Jakten på side hustles är ett bestående inslag i vår vardag. Bland annat så går vi ständigt på provsmakningar och gör undersökningar för att tjäna ihop till biobiljetter och presentkort. Några biobiljetter har vi inte köpt på över två år, och då blir det ändå i alla fall ett biobesök i månaden. Vi har tidigare arbetat som röstmottagare. Undertecknad har också börjat syssla med så kallad Mystery Shopping. Han har gått med i ett par fokuspaneler och tjänar ihop till presentkort genom att sitta och vräka ur sig åsikter om både det ena och det andra.

Efter lite googlande i somras insåg undertecknad att det där med Högskoleprovet kunde vara en möjlig side hustle. I ett tidigare inlägg Arbeta som provledare på högskoleprovet? skrev vi om hur man går tillväga för att ansöka för första gången i sin respektive stad.

Det där!

Vi ansökte och hoppades på att få arbeta som assistenter för att få en mjukstart. Själva ansökningsförfarandet var relativt enkelt. Ett fullständigt CV, information om personuppgifter samt en kort motivering till varför man vill bli provledare behövde skickas in till universitetet som har ett samlat ansvar för genomförandet av provet. Några assistenter fick vi inte bli, men däremot provledare med eget ansvar för varsitt klassrum med 30 provdeltagare i varje.

Så vad det är som ingår i rollen som provledare? Jo, man ska
- genomföra legitimationskontroller
- hålla tider enligt schemat
- ge provdeltagare muntliga presentationer i början av dagen samt inför och efter varje provpass
- hantera provmaterial
- övervaka själva provet och se till att reglerna följs.

För att få arbeta på Högskoleprovet behöver man vara över 18 år samt behärska svenska i tal och skrift. Det är en klar fördel om man är noggrann samt inte har några problem med att tala inför publik för det kommer man få göra flera gånger. Alternativt får man la se det som en KBT-övning. Man ska heller inte vara rädd för att behöva säga till någon och det är viktigt att man är lösningsfokuserad. Dessutom så går ju jobbet ut på att övervaka provdeltagare medan de skriver varje provpass och då kan man som provledare inte sitta och pilla med mobilen eller läsa en bok eller något annat som får tiden att gå. En bra övning i mindfulness det där.

Själva anställningen är en endagsanställning och arbetstiden är cirka 07:00 till 16:45 med en paus efter varje provpass samt en längre lunchrast.

Eftersom vi var helt nya som provledare så behövde vi, någon vecka innan själva provet, gå en obligatorisk introduktionsutbildning på 2 h. Det utgick lön och semesterersättning för utbildningen.
Innan dess fick man hemskickat information om placering samt en manual som beskriver allt som händer under dagen. Själva manualen var guld värd, för i den stod det precis, på minuten, vad som skulle hända och vad man som provledare behövde göra. Manus till alla anföranden var dokumenterat, så man behövde inte hitta på egna tal. Det fanns tydliga checklistor för alla arbetsmoment och regler, med tidsangivelser och allting. Manualen fick man ha med sig under provdagen för att kunna bocka av allt eftersom. Man förväntades också läsa innantill under anförandena, just för att säkerställa att alla provdeltagare skulle få samma information. Det var väldigt skönt att inte behöva memorera allt.
Själva utbildningen var så där. I stort sett så gick man genom manualen från pärm till pärm och så fanns det möjligt att ställa frågor.

Den 20 oktober 2019 var det alltså äntligen dags. Måste faktiskt erkänna att vi var duktigt nervösa. Det är många steg som skulle hinnas med under dagen. Flera anföranden skulle hållas inför ett fullsatt klassrum. Det vi var mest nervösa inför var att se till att hålla tidsschemat. För schemat var väldigt tajt och saker och ting måste klaffa och ske i rätt tid eftersom alla i hela landet ska ha samma förutsättningar under provdagen.
Saken blev inte lättare av att familjen dagen innan hade utökats med ett omplacerings-smådjur så det var en hel del att fixa med det lilla livet, så mycket sömn blev det inte.

Dagen började tidigt, redan kl 07:30. Vi blev placerade på en närliggande gymnasieskola, så resvägen dit var kort som tur var. Viktigt att komma ihåg att man inte får någon lunch, utan endast kaffe/te, frukt och fika. Så om man inte är sugen på att behöva köpa en utelunch för sisådär 100 kr så är matlåda bra att ha med sig.

Inledningsvis samlades alla provledare för att få information om arbetsdagen. På varje provningsställe finns en huvudprovledare som har ett övergripande ansvar och som man ska kontakta vid minsta frågetecken. Flera provledare kom för sent och introduktionen drog ut på tiden, vilket gjorde att vi låg efter i schemat redan från första timmen. Men provet måste starta i tid oavsett vilket.  Efter introduktionen fick vi bokstavligt talat springa till våra klassrum för att lägga fram allt provmaterial, kontrollera närvarolistor, legitimationer, antalet sittplatser, hålla i ett långt anförande för provdeltagarna m.m. Det var väldigt stressigt och det var struligt eftersom det så klart fattades material, stolar, you name it. Är man en van provledare, så är det säkert inga problem. Personligen så sprang jag runt med hjärtat i halsgropen och jagade stolar och grejer. Ingen bra start på dagen med andra ord. Det var nervöst att hålla i det första anförandet, mest för att jag var rädd att missa att delge någon viktig del av informationen. Det var inga problem att övervaka deltagarna under provpasset, tiden gick ganska fort. Efter ett par provpass satt rutinerna som de skulle och dagen flöt på utan problem. Det var ingen provdeltagare som bråkade eller ifrågasatte reglerna. De allra flesta är ju där för att de verkligen vill komma in på en högskoleutbildning och då vill man göra rätt för att inte bli utslängd. En annan sak som är värd att notera är att man som provledare under hela arbetsdagen ska fylla i ganska många olika typer av listor, så det är en klar fördel om man är bra på det där med administration.

Lönen för mödan kom i slutet av december, dvs två månader efter provet. Cirka 1900 riksdaler efter skatt per person. Helt ok för en endagsinsats!

Efter ett första avklarat uppdrag så behöver man endast fylla i en intresseanmälan inför nästkommande prov. Man behöver inte skicka in sitt CV varje gång och man behöver heller inte gå den där introduktionsutbildningen på nytt. Intresseanmälan mejlas ut några veckor före provet.

Summa summarum så kommer Utbrytningen helt klart att ställa upp på fler gånger som provledare. Det var en givande dag med många nya ansikten och det kändes väldigt fint att kunna bidra till att göra den här dagen så trygg som möjligt för alla provdeltagare som var så uppenbart nervösa att det det gjorde ont i hjärtat att titta på dem. Dessutom utgjorde dagen ett bra övningstillfälle i tillämpning av ens ledarskaps- och problemlösnings-skills, vilket naturligtvis är nyttigt för den personliga utvecklingen. För trots utbildning och en gedigen handledningsmanual så dök det upp flera situationer där man fick tänka utanför boxen och helt enkelt bara lösa det så gott det gick. Icke att förglömma att det är en fin merit att ha på CV:t som visar på ens engagemang som individ samt förmåga att leda andra. Sist, men absolut inte minst, så ger det två gånger per år, ett välbehövligt extra klirr i kassan som kan användas till amortering eller investering.

Ett mycket väl godkänt side hustle!

Värt att notera att det här inlägget handlar om vår upplevelse av att arbeta som provledare i Stockholm. Det kan mycket väl vara att finns lokala variationer beroende på ort.

Är det någon av er som har eller funderar på att arbeta som provledare?


// Hon

6 kommentarer:

 1. Jag anmälde mig till universitetet där jag bor förra året för att arbeta som provvakt vid högskoleprovet. Det var verkligen inte lätt att hitta en kontaktperson eller mailadress för min intresseanmälan. När jag väl landade rätt så tackade de för intresseanmälan och skulle återkomma. Fick sedan besked att de hade alla provvakter de behövde men att de kunde behöva någon i en kommun längre bort om jag var intresserad. Jag svarade att jag var intresserad av detta men fick sedan svar att de hade redan bemannat.
  Ska bli intressant och se om de har kvar min ansökan för kommande prov. Skulle vara kul att testa samt tjäna lite extra.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite otight kommunikation från deras sida kan man tycka. Hoppas att det går bättre i år!

   Radera
 2. Hej!
  Jag skickade in en ansökan men har inte fått något svar än. Hoppas jag får ett svar och att detta kan bli något återkommande.
  Är ett perfekt extraknäck i min värld.

  Kul att det gick bra för er, även om det var nervöst och stressigt.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som inte dödar det traumatiserar heter det ju :)

   Radera
 3. Intressant att läsa!

  Jobbar 100% nu och tycker det räcker (och blir över). Men som ekonomiskt fri om några år letar jag efter side hustles som kan ge några extra tusenlappar per år. Några exempel: tentavakt, rösträknare, högskoleprovsvakt, god man/förvaltare och sådant man kan göra hemifrån: marknadsundersökningar, översättningar, artikelskrivande, bloggande, hemsida.

  Idag gör jag marknadsundersökningar på nätet (dåligt betalt och ofta tråkigt) och ibland fysiskt (bättre betalt, ofta socialt och intressant och lite mat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just fysiska marknadsundersökningar som provsmakningar sysslar vi också med en del. Vansinnigt lättförtjänta pengar om man har en timme här och där att avvara :)

   Radera