fredag 5 juli 2019

Arbeta som provledare på Högskoleprovet?

Vi är ständigt på jakt efter nya side-hustles i ett försök att maximera inkomsterna. När vi jobbade som röstmottagare i Europaparlamentsvalet för inte så många veckor sedan så var det en klok själ som tipsade om en möjlig sidoinkomst som provledare på Högskoleprovet. Enligt hen är det ofta ont om folk. Så har man lyckats få in foten och inte visar sig vara en psykopat eller en fuskare som fotar av proven för att sälja bilderna till 2.0-törstande ynglingar så kan man räkna med att ha ett jobb två gånger per år. Tydligen får man också helt ok betalt.

Inspirerade av, det för samhället viktiga arbetet, som röstmottagare, hungriga efter cash som kan bidra till amorteringar eller inköp av utdelningsaktier samt taggade på det vederhäftiga ansvaret att se till att saker går rätt till (japp, vi är statstjänstemän båda två), var vi så klart tvungna att kolla upp hur man gör för att landa jobbet.


Hungriga personer
En snabb googling inom ämnet gav lite information. Det är de olika lärosätena som ansvarar för att anordna provtillfällena. Mycket riktigt söker man efter provledare och assistenter i hela vårt avlånga land. För att få arbeta vid högskoleprovet måste man vara över 18 år samt vara flytande i svenska (tal och skrift). Man måste också kunna delta i ett obligatoriskt arvoderat utbildningstillfälle på ett par timmar innan provet. So far so good. Däremot var samtliga annonser riktade till personer som är anställda av respektive lärosäte, vilket i så fall skulle leda till att vederhäftiga byråkrater som undertecknad inte kan söka jobbet. Tråkigt. Ett snabbt mejl till det lokala lärosätet, och ett ännu snabbare svar bekräftade att min farhåga var grundlös. Det går alldeles utmärkt att söka trots avsaknad av anställning på ett lärosäte. Jag gissar att samma sak gäller i övriga landet, men lokala avvikelser kan förstås förekomma.

Den snälla handläggaren mejlade över ett informationsblad och ett intresseformulär. För att ansöka ska man fylla in intresseformuläret inklusive en motivering till varför man vill och anser sig vara lämpad att arbeta med högskoleprovet. Även ett CV ska bifogas till ansökan.

Man kan få arbeta antingen som provledare eller som assistent. Provledaren ansvarar för att leda provet, att det genomförs på ett korrekt sätt och att alla regler följs. I arbetsuppgifterna ingår också att hålla ett anförande på cirka 30 min då man går igenom provens regler (inget för personer med talskräck, så vitt man inte är sugen på lite KBT-terapi). Assisten hjälper provledaren genom att dela ut och samla in provmaterial, genomföra legitimationskontroller m.m. Arbetstiden är cirka 8,5 h. Timersättning för provledaren är cirka 300 kr och för assistenten cirka 200 kr inklusive semesterersättning. Lunchen är obetald och reseersättning ingår ej. Som sagt, avvikelser mellan lärosätena förekommer säkert.

Vi är helt klart sugna på att testa att arbeta på Högskoleprovet och ska fila på våra ansökningar i helgen. Håller tummarna för att vi får jobbet!

Så om ni är nyfikna på att arbeta på högskoleprovet i höst så är det nog hög tid att kontakta ert lokala lärosäte och fråga om de behöver personal.

Om det är någon som har erfarenheter av att arbeta som provledare så får ni jättegärna dela med er!

// Hon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar