måndag 10 juni 2019

Valrapport!

Som ni som läst innan kanske kommer ihåg så fick både Han och Hon möjlighet att arbeta som röstmottagare i en valkrets i Stockholm. Något som vi båda tyckte skulle vara intressant, men framförallt skulle det generera extra pengar som kunde läggas på att amortera på vår blancoskuld.


Dagen föregicks av ett introduktionstillfälle på ungefär 2,5 timmar på Norra Real, där vi ihop med ett antal andra prospektiva demokratiförkämpar blev upplärda av vikten att rätt sak hamnar i rätt hål och att rätt person har stoppat rätt sak i hålet. Det är ju ofta viktiga detaljer att uppmärksamma.


Så kom då dagen och efter en ohemulskt tidig uppgång för att vara en söndag infann vi oss på plats i en låg- och mellanstadieskola som skulle vara vårt hem de närmaste tolv till arton timmarna. Efter att våra kollegor och vår ledare för dagen, en bestämd dam som hade 'vart me förr så att säjja', hade anlänt ställde vi iordning lokalen, gick igenom schemat med raste etc. och gjorde oss redo för allmänhetens anstormning..


Val.


Som lät vänta på sig. Valkretsen har ca 1400 röstberättigade och under dagen röstade ungefär 900 personer. Det var i princip aldrig kö och stämningen var god. Jag trodde själv att tiden skulle dra sig fram som en snigel på valium men eftersom arbetet ändå kräver ens uppmärksamhet så flög timmarna fram så länge det fanns något att göra.


Så, efter att alla personer hade varit rätt person och få se sin sak stoppad i rätt hål av oss funktionärer kom vi då till det stora osäkerhetsmomentet: räkningen. Efter att ha hört skräckhistorier om hur man suttit hela natten och räknat om gång efter annan blev vi båda, och hela gruppen med för den delen, lite chockade när antalsräkningen stämde på första försöket och partirösterna stämde efter andra försöket. Vi kunde glada i hågen valsa hem strax efter tio och däcka i sängen.


Överlag skulle jag rekommendera hela förfarandet. Demokrati är en kul idé och arbetet är ganska roligt om man gillar att pyssla med detaljer.


10/10 would do it again.


// Han

6 kommentarer:

 1. Vad kul att ni gillade det.
  Jag tycker också att det är riktigt givande.
  Var hemma strax innan 11 men då hade vi strul med att ställa iordning vallokalen. Annars hade jag varit hemma tidigare.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 2. Jag missade anmälningen annars hade jag också varit en i gänget.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. "Demokrati är en kul idé" ja eller som Churchill sa, det sämsta systemet, bortsett från alla andra. Kul, detta ska jag göra nästa gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så. Det är bäst men det inte särskilt bra för det XD

   Radera