torsdag 4 juli 2019

Sommarsvacka

Ni som läste bloggen under våren kanske har noterat att inläggen har blivit ganska få såhär under sommaren. Detta beror på att vi helt enkelt har prioriterat att vara utomhus när vädret så tillåter och sedan tagit hand om hemmet när det inte har gjort det. Att skriva känns som att det hör terminerna till och med det i åtanke kommer vi kanske inte att ha allt för dåligt samvete för att vi saktar in under juni-juli-augusti. Allt är ju som bekant mycket bättre då.


Anledningen till låg bloggaktivitet!
Något som vi inte har varit lata med är dock vår amorteringsplan för att tillslut dräpa den drake som är våra blancolån. I slutet av maj noterade Hon att vår bank hade ett erbjudande för kunder som tecknade nya privat(pirat?)lån, vilket man då kunde göra med en ränta på ca 3,55%. De blancolån vi hade sedan tidigare hade en ränta på runt 5%. Efter lite räknande kom vi fram till att vi skulle kunna spara åtskilliga tusenlappar i räntekostnader fram till sista betalningen.


Sagt och gjort så lånade vi raskt upp 130 000 kr, med en betalningstakt på 12 år, för att lösa våra två blancolån, för att tre dagar senare när lönen kom raskt amortera av ytterligare 18 000 kr. Med lönen som kom härom veckan kunde vi (eftersom vi fick betalt för vårt valarbete) amortera sammanlagt 20 500 kr. I denna takten håller vi planen att vara skuldfria till årsskiftet och dessutom sparar vi in en massa räntekostnader. Ibland går det bra!


Våra odlingar har varit sega i uppstarten i år men vi har kunnat börja skörda tomater i alla fall. Vi är självförsörjande på salladslök och basilika av alla ting och några av chilisorterna har börjat bära frukt. Det som vi har haft mest nytta av har faktiskt varit löken som växte helt okontrollerat under juni månad. Det var så enkelt so att sätta ut ett par vanliga gula lökar från affären i jord och vattna måttligt i någon vecka. Sedan växte det fin blast som funkade alldeles ypperligt att använda i matlagning.


När de väl kommer igång får man vara snabb!
Något som är väldigt trevligt är att det precis utanför dörren finns bra abborrvatten så med lite finess så ska vi väl kunna lösa i alla fall någon måltid då och då för egen maskin. De är lite små än så länge men det har börjat nappa grövre borrar de senaste veckorna. Förhoppningen är väl egentligen inte heller att dra upp småfisk och allt som är för litet för att äta får gå tillbaka. Målet är att ta något av allt det stora som jagar småfisken istället och ha mat i några dagar. Så sparar man pengar på fisk. Å andra sidan så är väl fiske en hobby som precis som alla andra hobbys kan bli hur dyr som helst om man inte passar sig.


Glupsk, men lite liten så den fick gå tillbaka till simskolan.


Mer än ett inlägg i månaden ska vi väl klara av. Right babe?


// Han

2 kommentarer:

 1. Härlig resa ni gör i att bli fria från blancoskulden - ni har att se framemot den sköna känslan när allt är återbetalt! Nyfiken på vad för sorts konsumtion som gav upphov till ett sådant stort lån, kan inte hitta något skrivet om det på er blogg.

  Jag var också röstmottagare (för första gången) - det var kul och gav ett fint klirr i kassan.

  Ser fram emot att följa er resa på bloggen!
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna och tack för din kommentar! :) Vad kul att du läser bloggen!

   I december räknar vi med att kunna dricka bubbel och fira att det här blancolånseländet är borta *längtar*. Vi har nämnt orsakerna i flera olika inlägg, men du har rätt i att det inte finns något inlägg som sammanfattar den skadliga konsumtionen som har lett till att vi sitter där vi sitter. Vi får helt enkelt skriva ett sådant inlägg, så tack för tipset! :)

   Att jobba som röstmottagare var mycket roligare än vad jag trodde. Dels att få göra något annorlunda, men också för att det kändes så stort och viktigt att få vara med och bidra till demokratin. Att få ersättning var inte heller fy skam. Kul att du också gillade det!

   Trevlig helg!
   /Hon

   Radera