söndag 7 juli 2019

Sparande för latmaskar

Per H Börjessons "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" var min första bok inom ekonomi och sparande. Upplyft och inspirerad efteråt la detta grunden till ett nytt mindset, och hjälpte till med de grundläggande byggstenarna jag behövde för att våga ta de första stapplande stegen ut på börsen. Jag har alltid gillat Spiltan och har själv sparat i några av deras olika fonder, bland annat i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Sedan kom jag på (med lite hjälp ifrån diverse källor) att jag själv kunde köpa de ingående investmentbolagen och på så sätt slippa avgifterna. Facepalm, jag vet; men alla var la rookies en gång i tiden? ^_^

För några dagar sedan fick jag ett mejl från Spiltan om att de har startat Spiltan Enkel. Produkten marknadsförs som "en färdig lösning för dig som vill ha ett enkelt sparande". Det ska alltså röra sig om  någon slags robot tänkte Han först. Vid närmre läsning så rör det sig om en fond-i-fond som investerar i Spiltans andra fonder och som förvaltas av Spiltans egna förvaltare. Spiltan menar på att du som sparare enbart betalar för förvaltningen av de underliggande fonderna så avgiften landar på *låga* 0,77 %. Det lustiga med det hela är att i genomgången av olika sparformer i "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" konstaterar Per H Börjesson att konceptet fond-i-fond får ett NEJ. Man ska alltså inte satsa på fond-i-fond om man vill bli miljonär och följa de råden som ges i boken. Det utvecklas också kring att fond-i-fond är bankens eller förvaltarens sätt att få in kapital i sina egna fonder på spararnas bekostnad. Fond-i-fond ska man låta bli om ens sparande faktiskt ska få växa i god jord och inte bli maskätet av diverse avgifter som fondförvaltaren studsar mellan sina egna fonder och ner i egen ficka.

Utbrytningen vill bli miljonärer, men inte genom att spara i fond-i-fond.
Här har man alltså krupit till korset och någonstans längs vägen insett att en fondförvaltare inte funkar lika bra om man inte har FETT MED CASH™ som strömmar in ifrån folk som varken har orkat, förstått eller har viljat ta tag i sitt eget sparande. Det rimmar dock ganska illa med hur man tidigare har slagit mot fond-i-fond upplägg och ungefär här någonstans så faller Spiltans fasad som en fondförvaltare som bryr sig om sina sparare. Man bryr sig om pengar rätt och slätt och nu är de så stora att de inte heller behöver låtsas om någonting annat.

Citat från boken: "Det finns fond-i-fondkoncept utan extra avgifter men då väljs normalt bara fonder ur en förvaltares eget utbud vilket begränsar valmöjligheterna och binder kapital bara till den förvaltaren".

Jag köper att många vill ha ett enkelt och färdigt sparande för att slippa tänka själv. Men jag kan ändå inte slå ifrån mig tankarna om att det är lite (ganska mycket) hyckleri att införa en produkt som de själva hittills inte har tyckt att man som sparare ska befatta sig med.

"En vis man fattar egna beslut, en okunnig gör som alla andra"

(också snott från boken och kapitlet om fond-i-fond")

// Hon

2 kommentarer:

  1. Vad lustigt att Börjessons bok verkar vara startskottet för många ekonomibloggare (tänker närmast på mig själv, FruEB och så ni/du då), han måste ha kommit på den ultimata titeln (för det kan ju knappast vara designen av framsidan som kändes så lockande :-P)

    Intressant analys!

    SvaraRadera
  2. Estetik verkar sällan vara den drivande egenskapen i de här frågorna XD

    SvaraRadera