fredag 17 januari 2020

Har du kontanter hemma?

Vi lever i ett land som verkar göra allt i sin makt för att kasta allt vad fysiska ting heter bakom sig och det gäller även pengarna vi använder. I takt med att kontanta medel konkurreras ut av  betalkort, betalning knuten till telefonen eller telefonnumret så blir systemet allt mer sårbart. Med sårbart så menar jag att de möjliga attackvektorerna blir fler, inte nödvändigtvis att varje enskilt system är extra sårbart, även om det också är sant relativt kontanter eller färgglada glaspärlor.

Blip blop
Hur länge klarar du dig utan BankID utan att springa på bekymmer? Du kan inte längre logga in på din internetbank för att lägga upp räkningar om du inte har några gamla skrapkoder, bankdosa eller liknande som ligger och skräpar i byrålådan hemma. Du kan inte längre logga in i till exempel Kivra för att se dina beslut eller räkningar, eller för att hantera dina pengar på Avanza, Nordnet osv.
Du kan inte längre identifiera dig online eller Swisha pengar till kompisgänget för notan ni skulle dela på. Nedan är två exempel på tillfällen när det är BankID som har varit boven i dramat.

BankID 2014
https://feber.se/mobil/mobilt-bankid-ligger-nere/309411/
BankID september 2019
https://feber.se/samhalle/mobilt-bankid-ligger-nere/403770/

Vad händer om VISA och Mastercard går ner? Du kan inte längre ta ut kontanter. Å andra sidan så kan vid det här laget inte butikerna ens ta betalt i kontanter eftersom deras kassasystem har fått fnatt och lagt av. Och de får inte ta emot kontanter om inte kassaregistret fungerar.

Nedan är exempel på när bankernas system eller betalsystemen har gått ner under de senaste åren:

Nordeas Mobilbank mars 2019
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1baxO/nordeas-mobilbank-lag-nere-tekniskt-strul
Nets betalterminaler oktober 2019
https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/kortterminaler-over-hela-sverige-ligger-nere/

Lite intressant är att det har gjorts vissa studier som undersöker hur ett omfattande betalstrul skulle påverka landet. I utfallet från denna så fanns både upplopp, plundring och våld med som konsekvenser på att möjligheterna att betala för sig försvinner under bara några dagar. Se:

https://www.va.se/nyheter/2019/02/27/vad-hander-om-betalsystemen-kraschar-forskarnas-experiment-ska-ge-svaren/

Trots att ovanstående kanske ger ett intryck av att jag är avogt inställd till allt annat än fysiska pengar så är detta inte fallet. Att det kommer nya möjligheter för enkla och, i normalfallet, säkra betalningar kan bara vara av godo. Dock anser jag att det är ett tecken på sund skepsis att ha en viss kontantbuffert. Det går trots allt inte att räkna med att alla komplexa system alltid ska fungera. Det är bevisligen så att dessa system går ner med jämna mellanrum. Kontanta medel är i sådana lägen något som kan jämna ut groparna i vägen något.

Ytterligare en anledning att ha kontanter hemma och till en viss del i plånboken, i den mån folk fortfarande har en sådan, är om man, som vi, tycker att det är en givande sysselsättning att leta efter sådant vi behöver på loppmarknader. Med tanke på den inbyggda anonymiteten i kontanter så är det vettigt att ha gripbara medel att betala med om man kanske inte vill lämna ut sitt mobilnummer till en massa okända försäljare genom Swish-loggen. Kontanter är anonymt på
riktigt till skillnad från exempelvis kryptovaluta.

Cash is king?
// Han

10 kommentarer:

  1. Såklart man har cash hemma, jag brukar handla mat ibland, alltid kul att se personalen i kassan när man tar fram en tusenlapp. De glor som fågelholkar, ungefär som om de aldrig har sett pengar innan.

    Cash is king!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner igen fågelholkslooken ifrån diverse enhetsluncher när man plockar fram kontanter XD

      Radera
  2. Det finns fler anledningar till cash:
    https://www.breakit.se/artikel/18087/kontanterna-ar-pa-vag-att-forsvinna-darfor-far-det-inte-handa

    Dock är jag själv urusel, använder nästan uteslutande plastkortet :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja! Anonymitet är en viktig del av att känna sig trygg i vilket samhälle som helst. Våra privatliv ska vara våra egna och det finns ett egenvärde i att inte vara allt för lätt att kartlägga! Mycket bra inlägg av Tove också!

      Radera
  3. Ja, jag är också dålig på kontanter. Men det är för att jag får bonus på alla inköp gjorda med kreditkortet. Många bäckar små... det blir faktiskt ganska många hundralappar i bonus per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju såklart också en avvägning som var och en får göra :)

      Radera
  4. Bra inlägg! Jag har inga kontanter hemma, jag vet faktiskt inte hur de "nya" sedlarna ser ut men det ryktas om att det finns 200-sedlar nu iaf!? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom är ju i alla fall gröna, och det är ju som bekant pengars färg! :)

      Radera
  5. Hej,
    Jag hittade eran blogg precis och är hooked! Jag är inne på helt samma linje som ni och jobbar mot ekonomisk frihet.

    Jamen tänk vad naivt det här kontantlösa systemet är och vad enormt sårbara vi blir. Ja, för att inte tala om att vi blir kartlagda på milllimetern vilket innebär en mycket större risk än någon anar. Vidare finns det forskning på att man spenderar mindre om man betalar med kontanter. Det är smärtcentrat i hjärnan som aktiveras då, och det gör det inte när vi swishar eller sträcker fram Visa.kortet. Bra inlägg!

    Ha en fin dag,

    Mvh, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har kikat på din blogg också och ja, det känns som att vi går samma väg mer eller mindre!
      Vi lägger till din blogg på vår läslista så vi hittar den lättare sen :)

      Tack för kommentaren!

      //Han

      Radera