Stanna upp en stund och klura på hur många sajter, nya och gamla, som har dina personuppgifter. Som vet vad du heter, när du är född, din e-post adress och din verkliga adress. Vissa har information om ditt telefonnummer, dina betal- eller bankuppgifter. Vissa vet vad du väger, hur mycket du rör på dig, var du är, vem du träffar och vad din vilopuls är.
Kan du räkna upp alla sajter som du har lämnat dessa brödsmulor efter dig på sedan du påbörjade din karriär på internet? Jag själv satt och gjorde detta och konstaterade att A4:an jag skrev på inte räckte till. Det är gamla forum för intressen jag inte har längre, musik och film-streamingtjänster, webshoppar, träningsappar, kundklubbar osv.
Come with me etc. |
Detsamma gäller med molnlagring av olika slag. Smidigt ja, men information läcker hela tiden. Vi har köpt in en mindre server för våra gemensamma filer här hemma och har börjat hämta hem allt som vi under åren har lagt i molnet på ett eller annat sätt. Kom ihåg: molnet är bara någon annans dator!
Vi (framförallt jag) har börjat vår resa mot att vara anonymare på internet och jag kommer allt eftersom att släppa tips och trix rörande onlinesäkerhet och anonymitet här. Se fram mot en rad inlägg rörande vpn, Tor och andra läckra saker!
// Han
We are legion? |
Nu vet jag att GDPR är ett fult ord men lite hjälper det oss som naiva privatpersoner. Företag MÅSTE dels kunna tillhandahålla ALL information de har om dig samt radera den om du ber dem!
SvaraRaderaInte helt rätt. Företag måste radera information på begäran, om de inte har en skälig grund för att hantera den. till exempel för att hålla koll på vem som har varit kund och utnyttjat "ny kund"-erbjudanden till exempel.
RaderaGDPR innebär egentligen bara att sådana uppgifter som ett företag inte _behöver_ ska raderas. Sen vad de _behöver_ det varierar med verksamheten.