söndag 5 maj 2019

Skogsmulliga odlingstips

Det avhandlas visst en hel del om odlingar både här på bloggen och på andra bloggar, men det kan nog inte hjälpas den här tiden på året! Anyhow! Jag tänkte så här på morgonkvisten dela med mig av tre odlingstips som flitigt tillämpas i Utbrytningens något begränsade odlingsmarker (läs balkongen).

1. Använd kottar istället lecakulor
Det går alldeles utmärkt att använda kottar från naturen som inte kostar en krona. Lecakulor är "bränd" lera som inte bryts ned och som dessutom kostar pengar. Fyll upp en kruka med kottar till cirka 1/3, lägg sedan på jord. Kottarna suger åt sig vatten, precis som lecan. Ett plus är dessutom att kottarna bryts ned och frigör ytterligare näring under säsongen.

Insamlade i skogen och redo för dagens utplantering.

2. Gödsla med nässelvatten
Den första söndagen i maj är Nässlans dag. Så dagen till ära måste jag ta upp det här tipset, även om lukten lämnar en del att önska. Så här på vårkanten är det högtid att plocka nässlor som är fullproppade med diverse vitaminer och mineraler (bl. a. vitamin A och C, magnesium och kalcium). Att göra eget nässelvatten är mycket enkelt och typ gratis. Receptet är enkelt: plocka en hög med nässlor, lägg dem i ett spann och fyll på med minst 10 delar vatten för att minska den obehagliga lukten som bildas när nässlorna bryts ned. Täck över med ett lock och låt stå i några dagar (en vecka brukar räcka). Efter en vecka så silar man blandningen och nässelvattnet är klart. Vattna med det cirka 1 gång i veckan.

3. Tillsätt extra kalk i jorden
Kalk behövs för att höja jordens pH-värde vilket gör att vissa växter får lättare att ta upp näring och växer bättre. Har ni en tid över och nära nära till en lämplig strand så går det ju så klart att plocka och sedan krossa egna snäckskal. Annars så går det att köpa färdiga påsar med snäckskalskross, t ex i djuraffärer då det brukar ges som tillskott till vissa djurarter.


//Hon

4 kommentarer:

  1. Borde det inte funka utmärkt att krossa äggskal för att ge kalk? Nu hamnar våra i bokashin, men det borde ju funka.

    Vill man inte hålla på med nässelvatten är annars "guldvatten" något min svärmor talar sig varm om. En del kiss, tio delar vatten tror jag det är. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, visste borde det göra det :D Tack för tipset, att jag inte tänkte på det!

      Det där med kiss känner jag igen. Har släktingar som har använt kissomslag mot diverse åkommor som fotsvamp, gikt m.m., med väldigt bra resultat konstigt nog.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera