söndag 27 januari 2019

Vatten, vatten, bara vanligt vatten...

Enligt en blänkare i aftonbladet är numera Norsjö kommuns vattenleverans lika klorerad som din lokala simhall. Dock utan tillhörande procent urin, svett och hudavlagringar ifrån gamla människors fötter. Något som inträffat efter att man slog på stortrumman och klorerade järnet i en av kommunens reservoarer i samband med underhåll.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRA9Kp/varning-for-klor-i-norsjos-vatten

Om man har haft lite framförhållning så är detta i sig inget problem eftersom det finns 40-60 l dricksvatten i tryggt förvar i förrådet eller en garderob upptrappat på dunkar. Det är ingen fara att tvätta, diska eller tvätta sig med det kommunala vattnet (och sannolikt inte att dricka det heller om man inte är en liten mes).

Dock kan vi ju ponera att det vore något mer illasinnat, som att någon till exempel vräkt ner ett par djurkadaver i reservoaren för att jävlas med kommunens invånare. I det fallet kan det ju ta lite längre tid att reda ut problemet och det är ännu viktigare att ha de där litrarna med vatten hemma. Framförallt så bygger man en egen buffert att ta av tills kommunen har hittat ett bra ställe att ställa vattentankar på.

Det vi pratar om.


I frågan om hemberedskap handlar det som alltid om att skaffa sig handlingsfrihet. Om det finns ett vattenlager att ta av så blir man mindre beroende av att bli omhändertagen. Detsamma gäller om man själv kan ordna värme, mat och så vidare även vid ett avbrott i ström och vatten. Eftersom inte alla heller kan, vill eller ha tänkt på att ha i alla fall ett minimum av hemberedskap så kan de som faktiskt har sett till att skaffa sig det avlasta samhällsfunktioner som på så sätt frigörs till mer relevanta aktiviteter.

I Hans och Hennes hem finns det för närvarande 40 l dricksvatten upptrappat på två dunkar som roteras en gång i kvartalet. Vi har även lyxen att ha 50 m till en ström del av Mälaren där vi kan filtrera vattnet om något skulle skita sig med det kommunala.

Hur har ni själva gjort? (Ja, jag vet att ni läser bloggen. Statistik ljuger inte :P )

Blubb blubb

// Han

2 kommentarer:

  1. Men självklart har jag vattendunkar! Stefan Lövbiff och MFB (?) har ju sagt åt mä! (Observera att dunkarna på inläggsbilden tog slut samma vecka...vet inte om det har med "Krisen kommer"-.pampfletten eller mitt inlägg #grandiospersonlighet) https://efficientbadass.blogspot.com/2018/05/frueb-recenserar-krisskrifter.html

    SvaraRadera