söndag 3 mars 2019

Nybliven prepper och fett shoppingsugen?

I svallvågorna efter diverse händelser som visat hur bräckligt samhället är, SVT:s realitysatsning på apokalypsen och ökade skatter på kapital går svensken man ur huse för att stärka upp beredskapen hemma. Och hur gör man det? På det enda sättet som Svensson kan: genom att shoppa järnet!

Nu blev ni både oroliga och kränkta va? VA!?
Det man har missat på vägen är att inköp av diverse prylar ska komma relativt sent i tankekedjan. Först och främst måste behoven fastställas. Och många av dem går att tillfredsställa med det du redan har hemma.  De klassiska överlevnadsbehoven är som många redan vet:

1. Värme
2. Vatten
3. Mat
(4. Information)

Man klarar sig ofta utan att veta exakt vad som händer, däremot underlättar det. Du klarar dig däremot inte länge utan värme eller vatten. För att ha en vattenberedskap som kan bedömas vara god bör du räkna med fem liter vatten per person och dygn. Man överlever på ca 2 liter vatten om dagen men då finns det inget utrymme för hygien, disk eller matlagning. Vatten förvara lämpligast mörkt och svalt i enkla plastdunkar a la Biltema eller motsvarande. Vatten bör roteras var sjätte månad.

När det så kommer till mat så har vi inte gått och cashat ut tusentals kronor på frystorkat. Vanliga konserver med färdig gulaschsoppa, ärtsoppa och köttsoppa finns undanstoppat för att det endast behöver värmas för att vara klart att äta. Bra beredskapsmat är också torkade nudel- eller pastarätter som endast behöver tillsatt varmvatten och lite tid. I skafferiet finns dessutom gott om bönor, linser, havregryn, ris och pasta och annat som går lätt att laga med uppvärmt vatten. Ihop med krossade tomater eller färdiga pastasåser så klarar man sig bra på dessa basvaror.

För att värma upp vårt vatten och laga vår mat har vi i nuläget två enkla gasbrännare och extra gasflaskor undanstoppade till dessa. Dessa värmer upp vatten mycket fort och behöver inte hållas brinnande under längre tid än nödvändigt när mat ska värmas. Det fina med dessa är att de inte ens är inköpta för beredskap i första hand utan är en del av våra campingutrustning. De används alltså flera gånger om året vilket är bra, både som funktionskontroll och för att vi ska vara fortsatt kompetenta med dem.

För att hålla oss själva varma så har vi ett lager med värmeljus som beräknas räcka för att värma upp ett rum i en vecka. För ljusets skull har vi nästan lika många kronljus att tända. Många krislådor innehåller nödfiltar men dessa är hos oss förpassade till bilen. I hemmet har vi filtar så att det räcker och blir över för att hålla oss varma även på vintern.

Men nu var jag sjukt tråkig. Det handlar inte om planering, eftertanke och att göra det mesta av sina resurser eller bygga upp lager allteftersom under lång tid.

DET HANDLAR OM PRYLAR! RIGHT BABE!?

KABLAM!
 Det ska vara rätt grejer. Det ska vara balla grejer. Det ska vara märkesgrejer. Framförallt ska det inte vara någonting så tråkigt och banalt som vatten eller mat. Nejdå! Nu ska det shoppas vattenfilter, nödfiltar, vevradios, solceller, frystorkade MRE:s och gasolbrännare. Under senare år har affärsidén Prepping tagit klivet över den stora pölen i väst och landat i norden. Här har dock inte diverse taktisk nylonutrustning riktigt samma tjusning som i USA eftersom medelsvensken trots allt inte bär vapen i de flesta områden. Det som däremot har tagit svensken med storm är teknik, snygga funktionsplagg som visar att du är en riktig outdoors-typ och balla klockor som visar lufttrycket på månen samtidigt som den är vattentät ner till 1000 meter. Därför finns det numera flera online-butiker som säljer färdiga så kallade "krislådor".

Till exempel har företaget Criseq gjort business av att sälja färdiga krislådor som är fyllda med häftiga prylar som inte verkar hänga ihop så mycket med en vardagsberedskap utan mer verkar syfta till att stilla shoppingnerven. Jag säger inte att innehållet i dessa krislådor är skit eller att de inte fyller någon funktion. Det verkar dock vara många som köper en låda på nätet, ställer den i förrådet och känner sig beredda. De packar ibland inte ens upp och testar grejerna så att de vet hur de ska använda dem. Men de har grejerna. Om man nu ska handla en krislåda så kan du få i princip samma eller bättre funktionalitet med en genomtänkt kundkorg på till exempel Biltema.

För att ta ett exempel så innehåller Criseqs Standardlåda så innehåller den följande:
1st Vevradio med solcellsladdning som kan ladda mobilen
1st Spritkök Trangia
2st Nödfiltar
2 st Dynamolampor
1 st Vattendunk 10L
1 st Vattenfilter Sawyer Mini
Totalpris: 1269 kr

Min kritik mot innehållet i denna är att du i ett akut skede är mer hjälpt av att ha bunkrat vatten än av att kunna filtrera färskvatten ifrån vattendrag. En dunk på tio liter kommer du inte långt på även om du är ensam. Om du bor i något slags hem med väggar och tak över huvudet så är du inte särskilt hjälpt av mylarfiltar. Ett par ordentliga yllefiltar värmer bättre och går dessutom att bädda med och de flesta har redan ett antal filtar hemma. Jag ser heller inte poängen med att ha två ficklampor med vev när det finns vevradio som kan ladda en telefon som ju har ficklampa inbyggd. Sammantaget finns det här i funktionalitet som snabbt blir överflödig om du försöker bättra på din beredskap hemma. Det vettigaste inslaget i denna låda är spritköket.

Nedan kommer mitt förslag på en låda för hemberedskap som åstadkommer mer än lådan ovan och som är mer relevant i det akuta skedet i en kris. I denna finns bara det nödvändigaste för att bättra på beredskapen i hemmet som inte har någon egentlig beredskap sedan tidigare. Mat tillkommer såklart. Jag shoppar på Biltema för att de har det mesta. Döm mig inte för hårt. (Dessutom är Biltema en mycket manlig butik. ÖH!)

1 st Nödradio (Art: 24-663)
1 st Stormkök 9 delar (Art: 37-649)
1 st Plastdunk 20 L (Art: 88-421)
1 st Röd Etanol 1 L (Art: 36-951)
Totalpris: 668 kr

 Vattenfiltret uteblir eftersom det inte är aktuellt i ett första skede. Man kommer långt på att koka vatten och filtrera genom kaffefilter med sand och mossa. Enligt min åsikt så ska de första inköpen man gör som nybliven prepper inte rikta in sig på vad som är det värsta som kan hända, utan på det som har högst sannolikhet att inträffa. Det som har högst prioritet är att kunna äta och dricka utöver att hålla sig varm. Lådan kompletteras med värmeljus, de filtar du redan har hemma och konserver som är enkla att värma. Ytterligare vatten lagras enkelt genom att fylla använda PET-flaskor och frysa dem. De hjälper då dessutom maten i frysen att hålla sig kall längre vid ett strömavbrott.

Detta var som man säger mina osammanhängande cent i ämnet. Det kommer mera. Förhoppningsvis mer uppstyrt och mer detaljerat men tesen kvarstår. Titta, Tänk efter, Tjoppa.

// Han



33 kommentarer:

  1. Haha, spot on! Jag som just kollat in jättedyraprylartillöverprissajten har nu stillar mig. Blir Biltema på tisdag!

    SvaraRadera
  2. Hehe ett inlägg i min smak. Finns hur mycket skit som helst som säljs, men som antagligen inte kommer att göra större nytta när krisen verkligen kommer. Vi har det mesta redan hemma, största problemet är allt kött i frysen om krisen skulle komma under en varm sommardag. Då blir det till att salta och torka illa kvickt.

    Ved kommer man långt med, men man måste kunna göra upp den också. Ett bra tändstål är a och o när tändvätskan har tagit slut. Krut fungerar också bra om man kan offra en patron.

    Mat, vatten och skydd är de tre basingredienserna i att hålla sig vid liv. Bor man i lägenhet eller villa är skydd redan uppfyllt. Vatten ska man se till att det finns flera olika källor ifrån. Ett vattendrag kan lätt bli kontaminerat med saker som är svårt att filtrera bort, som diverse kemikalier. Då gäller det att ha alternativ. En gammal brunn med handpump är inte helt fel.

    Att överleva i Sverige under en vargavinter är en utmaning, då gäller det att följa ekorrens råd och samlat mat, annars dör du garanterat, då det inte finns speciellt mycket ätbart i naturen som man klarar sig någon längre period på. Det går förstås att jaga, men vid händelse av någon större katastrof tar det inte lång tid förrän det mesta på två eller fyra ben har fått hagelförgiftning och är uppätet. Sverige har gott om tvåbenta jägare.

    Och för allt i världen, glöm inte mjukosten*!

    * Läs MSB-broschyren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjukost är själva grunden för mänskligt liv trots allt ;)

      Radera
  3. Filtrera kokat vatten i kaffefilter fyllt med mossa och sand?! Att jag aldrig tänkt tanken. Undrar hur det smakar, men kan ju testa redan idag. Har allt inom räckhåll bakom huset. Kanske ger det nyttiga bakterier också. Man kan smaksätta med något te, sylt eller vad som helst om det smakar illa.

    Gällande prepping kan det ju vara bra att, åtminstone på sikt, ha eftertraktade bytesvaror som t ex kaffe och te, vissa vanliga mediciner och alkohol.

    Har inte sett den där serien på TV men blir ju nyfiken. Tror absolut att det är den praktiska kunskapen i en krissituation som är det viktigaste, inte att ha gjort en massa ogenomtänkta köp av en massa grejer.

    En sak som jag också tänkt på i många år nu är att de som inte rensat hemma på över 30-40 år, eller kanske inte sedan 50-talet, har en massa gammalt i sina förråd och kan få en fördel här. Deras överlastade hem på landet kan bli en guldgruva av allt mellan himmel och jord, nyttiga mojänger och verktyg.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filtrera först, sen koka såklart :)
      Bra poäng med årtionden av samlat skrot. Det går nästan att gräva fram en massa bra saker hos de flesta som har bott i hus någon längre period :)

      Radera
    2. Ja se där, kunskapen är låg. Koka sist. Låter logiskt. Annars blir det ju bryggt moss- och sandte.

      Har förresten plockat kottar nu också efter tips från er och ska använda dem när jag planterar om blommor inom kort. Det är ju på tidig vårkant som det är bäst för blommorna, när ljuset blir starkare och starkare. Dricker inte heller lika mycket kaffe efter inspiration här. Det går lätt att minska när jag inte slutat helt, det märks ju knappt. I krissituation inte heller bra med beroenden.

      /Eva

      Radera
    3. Aaah vad kul att du gillade tipset om kottarna! Jag ska plocka ett gäng i helgen så att det finns när det är dags att plantera om chiliplantorna.

      Generellt så gillar jag inte känslan av att vara beroende av saker och ting. Att inte kunna fungera som en normal människa om man inte har en ständig tillgång till det man är beroende utav. Det begränsar livet.
      Förut kunde jag inte hoppa över en enda kopp med kaffe eftersom abstinensbesvären kom som ett brev på posten. Och just abstinensbesvär är kanske ingenting man vill behöva tampas med i händelse av en kris när man redan har så mycket annat att tänka på och lösa. Dessutom är det inte alls säkert att man ens kommer kunna få tillgång till kaffe, cigaretter eller vad det nu är man är beroende utav.

      Radera
  4. Ursäkta mitt tjat här men kom på ytterligare sak: mjölkpulver eller torkad skummjölk som det heter. Innehåller livsviktigt vitamin B12 och kalcium (precis som vanlig mjölk). Vispas bara med vatten. Smakar inte gott men nu talar vi om näringsämnen som kan bli svårt att få i sig när färsk mat inte finns att tillgå. Dessutom vill jag ha mjölk i min enda kopp kaffe per dag som jag även hoppas få i krisläge. Finns bland bakgrejerna i affären för runt 10-11 kr och hållbarhet uppåt ett år.
    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det primära är ju att säkra de basala behoven i form av mat, vatten, värme och information. Kan man underlätta tillvaron genom att ha tillgång till saker som man är van vid att ha i normala fall så är det en bonus som kommer göra det hela så mycket lättare :) I ditt fall handlar det kanske om att kunna dricka en kopp kaffe med mjölk, i mitt fall att kunna äta choklad (tjockisvarning, jag vet). Vi dricker varken kaffe eller mjölk så pulvermjölk är ingenting som vi prioriterar i vår krislåda, men om det funkar för dig så är det kanon! :) Det är jätteviktigt att man anpassar beredskapen utifrån sin egen livssituation och preferenser. Vad gäller att planera beredskapsförråden utifrån nödvändiga näringsämnen så kan jag erkänna att vi är inte där än på långa vägar, men det är något som vi absolut ska tänka på. Jag tänker mig att tillgången till B12 skulle eventuellt kunna lösas genom att fiska eller göra egna fermenterade drycker såsom kombucha, men mjölkpulver är kanske en mer lättillgänglig lösning :)

      Radera
  5. Under de senaste två veckorna läste jag en kommentar från online blogg webbplats som räddade mitt äktenskap från skilsmässa, verkligen information är kraftfull. Jag hade god avsikt att dela med dig om min personliga livserfarenhet i min äktenskapsaffär. Min man skilde mig senast 2 år, han flyttade ut för att träffa en annan kvinna, jag grät varje kväll när jag kommer ihåg min dotter frågar mig när kommer pappa att komma tillbaka hem till middag ikväll! jag älskar min honom så mycket och vi har en tjejflicka på 6 år gammal. jag kontaktar så många stavningskastare förra året ingen kunde ta tillbaka min man, de alla krävde mycket pengar från mig, jag gav upp på kärleksspell till förra veckan, jag gick för att besöka min vän hemma, sa jag till min vän allt som händer med mig och jag delar mitt hjärtesmärta till min vän Michelle, hon uppmanade också mig att kontakta kommunikation med samma Spell Caster Dr.oduduwa, jag läste om honom online bloggkommentar, som har en stavning magisk kraft för att få tillbaka älskling man Hem. Min man var under en ond spell från en annan kvinna som hävdar att de daterades tillbaka i högskolan, hon övertygade om att min man skulle skilja mig. Min man Anders kom tillbaka hem till mig bara igår och grät att han var ledsen för skilsmässa mig, han beklagade och sa att han inte hade rätt sinnen. Det är sant att min man var under en ond spell från en annan kvinna för att hon hävdar att min man daterade henne innan hon blev gift med mig. Dr.Oduduwa hjälper mig att lösa mitt äktenskapsproblem. ikväll, jag och min man med vår dotter, äter middag tillsammans i storsäljare. Jag är väldigt glad och använder detta medium för att uppskatta DrOduduwa love spell powers.
    Dr.Oduduwa försäkrade mig att han kan hantera sådana problem;
    - Ljusstearinljus Kärlek stavar till Ta tillbaka ex-make / ex-wife
    - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
    - Fredkärlek Stavning böner för att komma tillbaka Stolt på ditt förhållande - Stava bönskrafter om du vill föda din egen bebis - Vit magisk stavning för att stoppa skilsmässa / separationsstavning. - röda stearinljus stavar böner för att få betalt tillbaka förlorade pengar. - Lycka stava charm för att locka kärlek och lita på relationen. - stava böner för att få snabb jobbpromotion på arbetsplatsen. - Undersökningsframgång bra lycka Stava. - Finansiella affärer framgång genombrott stavning böner. Kärlek Stava att locka uppmärksamhet och respekt,
    - Traditionella rötter och örter för att läka blodcancersjukdomar, bota till högt blodtryck och andra kroppssmärtor. Sedan min kommunikation med Dr.Oduduwa verkar han vara som en far till mig. Jag uppskattar hans råd och visdomsord som såg mig igenom.
    Jag rekommenderar verkligen DrOduduwa Love Spell Caster, om du har liknande problem med äktenskapsrelationer, skicka ett e-postmeddelande för att kommunicera med Dr.Oduduwa för en snabb brådskande lösning för att ta tillbaka ditt förlorade kärleksförhållande: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
    WhatsApp nr: +79268011965

    SvaraRadera
  6. TACK TO GREAT DR Sunny för att lösa mina problem är hans e-postadress (drsunnydsolution1@gmail.com
    jag heter fröken maria jag var gift med min man i 5 år vi bodde lyckligt tillsammans i år och inte förrän han reste till australien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess hatar han mig och barnen och älskar hennes enda. så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte vill träffa mig och mina barn igen så han körde oss ut ur huset och han skulle nu till Australien för att se den andra kvinnan. så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara hos min mamma och jag behandlade inte bra eftersom min mamma blev gift med en annan man efter min fars död så mannen som hon blev gift med behandlade inte henne bra, jag och mina barn var så förvirrade och jag letade efter ett sätt att få min make hemma eftersom jag älskar och vårdar honom så mycket, så en dag som jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om denna stavningskrock DR Sunny, vittnesmål delas på internet av en dam och det imponerar på mig så mycket jag tycker också om att prova. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn passerar så kontaktade jag honom och han berättade för mig att stanna lugn i bara 24 timmar att min man ska komma tillbaka till mig och till min bästa förvåning fick jag ett samtal från min man på den andra dagen frågar efter barnen och jag ringde DR Sunny och han sa att dina problem har löst mitt barn. så här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång stress att bromsa upp av en ond dam så med all denna hjälp från DR Sunny, jag vill att alla på detta forum ska gå med mig för att säga ett stort tack till DR Sunny och jag kommer även råd för någon i sådana eller liknande problem eller någon form av problem bör också kontakta honom, hans email är) (drsunnydsolution1@gmail.com) han är lösningen på alla dina problem och problem i livet. Ännu är hans e-postadress (drsunnydsolution1@gmail.com)

    Han är specialiserad i den följande spellen.

    (1) Om du vill ha din ex tillbaka.

    (2) om du alltid har dåliga drömmar

    (3) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.

    (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.

    (5) Om du vill ha ett barn.

    (6) Om du vill vara rik.

    (7) Om du vill knyta din man / fru för att vara din för evigt.

    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.

    (9) Hur du har blivit scammed och du vill återställa du förlorade pengar.

    (10) om du vill stoppa din skilsmässa.

    (11) om du vill skilja din man

    (12) om du vill ha dina önskemål.

    (13) Graviditet stava för att bli gravid baby

    (14) Garantera att du vinner de oroliga domstolsförhållandena och skilsmässa oavsett hur vilket stadium

    (15) Avbryt ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.

    (16) om du har någon sjukdom (H I V), (CANCER) eller någon sjukdom.

    (17) om du behöver böner för befrielse för ditt barn eller dig själv.

    (18) du vill bota Diabetes botemedel, Herpes botemedel, Hiv och Aids botemedel, Bröstcancer botemedel och Cancer botemedel,
    återigen se till att du kontaktar honom om du har något problem han hjälper dig. hans email adress är (drsunnydsolution1@gmail.com) kontakta honom omedelbart .... ring eller whatsapp honom nummer på +2349030731985

    SvaraRadera
  7. Jag är så glad att dela detta fantastiska vittnesbörd om mig. Mitt liv har förändrats helt i 48 timmar. Jag kan se mig själv i spegeln och le. Jag har förtroende för mig själv och mina förmågor för första gången i åldrarna. Jag har min pojkvän tillbaka i mitt liv med hjälp av Dr Isikolo. Han sa ledsen en 48 timmar efter stavningen skapades. Han sa att han insåg att han aldrig ville bryta upp att han inte kunde hantera känslomässigt bagage som jag bar hela tiden. Han sa att han trodde att han var det negativa inflytandet på mitt liv och tyckte det var bäst att lämna. Han sa att det var svårt att jag fortsatte att prata om förflutna hela tiden. Vi har båda förlåtit varandra. Jag har pengar i fickan som äntligen är min egen. (Min kompensationskontroll kom genom att jag fick veta att det var månader kvar. Jag är ett bevis på vad Dr Isikolo kan göra. Jag tackar så mycket Dr Isikolo för det underbara du gjorde i mitt förhållande. Jag är så glad nu. hjälp vi både kunde se och prata sanningen mot varandra. Jag trodde aldrig att en stava kunde hjälpa ett par innan jag var väldigt glad kontaktade dig och initierade allt detta skulle hända. Alla som har ett problem med förhållandet kan kontakta Dr Isikolo via e-post isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också Whatsapp honom på +2348133261196.

    SvaraRadera
  8. Halo saya di sini untuk memenuhi salah satu janji saya kepada pria hebat Dr Solo Wise yang membantu saya mendapatkan suami saya kembali setelah 4 tahun berpisah. Dia meninggalkan saya dan anak-anak kami dan pergi ke wanita lain yang Dr Solo mengatakan dia menggunakan Voodoo aneh yang kuat pada suami saya. Tetapi terima kasih Tuhan untuk menggunakan Dr Solo untuk membantu memecahkan voodoo dan membawa suamiku kembali. Saya berharap saya bertemu dengannya sebelumnya tetapi saya tetap berterima kasih padanya. Dia juga dapat membantu Anda memecahkan masalah lain, email-nya
    drsolowisetemple@gmail.com

    WhatsApp +855976707219 menghubunginya hari ini dan berterima kasih padaku nanti.

    SvaraRadera
  9. Allt tack går till DR ISIKOLO för att återförena mig och min man tillsammans igen, allting började när jag firade min mamma 10 års jubileum och på den ödesdigra kvällen ringde jag min man för att veta var han var och senare efter att partiet har gått lite långt. jag såg min man promenerade in med en dam jag tittade bort och gick för att hälsa på honom och låtsas att ingenting hände, senare i rummet medan vi skulle sova frågade jag min make som den damen var till honom, plötsligt ropade han på mig att jag borde aldrig fråga honom om hur han levde sitt liv, men jag insisterade på att veta, han lämnade genast sängen och gick bort och sedan dess har jag aldrig sett honom igen, han berättade att det var över, men all min ångest slutade när jag träffade DR ISIKOLO på nätet, som berättade för mig att han kommer att kasta en kärleksspell på honom och inom 48 timmar kommer min man att komma tillbaka till mig och krypa tillbaka till mig, och så var det han gjorde stavningen och i 48 timmar kom min man ber mig och nu lycka och harmoni återställs tillbaka till mitt hem .. kontakta honom idag på hans email; isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också Whatsapp honom på +2348133261196

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera