måndag 30 mars 2020

Ett hack i tillväxten


Som så många som har något intresse överhuvudtaget kring börsnyheter eller som har råkat läsa några som helst nyheter den senaste månaden så lever vi i något av en pågående liten apokalyps. Halva världens befolkning är satt i karantän av något slag, en halv miljon individer är just nu bekräftat insjuknade i Kinas senaste stora exportprodukt och Svensson inser att bolagen som kändes så stora och starka inte ens har råd att stå stilla längre än en eftermiddag innan konkurserna börjar på att stå som spön i backen. Alla som har ögon kan se att det inte rör sig om någon förväntad sättning på börsen eller att världsekonomin kommer skaka av sig detta med en axelryckning. Det kommer troligare att rivstarta den recession som man har skjutit upp ända sedan IT-bubblan med allt vad det innebär i form av döende branscher, konkurser, arbetslöshet och minskad tillväxt.

Det kommer också att ge moder jord en välbehövlig paus. Minskad produktivitet innebär minskade utsläpp och minskad tillväxt innebär också ett minskande tryck på de resursförråd som finns i vår planet. Det ger också en vettig utgångspunkt för att ställa om produktionen och sättet vi utnyttjar naturresurser på. Med lite tur så innebär COVID-19 och den efterföljande baksmällan i världsekonomin ett nytt stort kliv in i framtiden där tillväxt för tillväxtens skull och att köra blint in i kaklet inte längre är lika sexigt som att bygga en välfungerande och robust ekonomi, med hållbara konsumtionsmönster och utnyttjande av jordens resurser.

Pandemin innebär ett uppvaknande för några miljoner fredsskadade svenskar som inser att det faktiskt är nödvändigt att ha någon form av personlig beredskap för det oväntade. Myndigheterna kan inte ta hand om alla så fort något händer och ju fler som är beredda att ta hand om sig själva, ju fler resurser friställs för att ta hand om de som faktiskt inte kan. Inte de som bara har varit för lata och korkade för att ta hand om sig själva.

Rimligen kommer denna skitstorm att pågå i några månader framöver och vi kommer vackert få se oss karantänsatta inom storStockholm. Men sen kanske vi kan börja om, något klokare...

// Han


6 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen pausen för moder jord och följer de effekterna med stort intresse!

    Ha det fint!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  2. Ja i allt elände så har jag personligen ändå känte en skön och lugn trygghet i att för sedan ett år tillbaka i stort sett vara färdigpreppad. När man läser om folk som springer och handlar toarullar som prio ett undrar man ju hur de tänker. Flera kompisar som hört av sig nu och ska börja preppa lite och vill ha lite råd. Bra tycker jag, sent ska ju syndaren vakna :-)

    SvaraRadera
  3. Ni tipsade om att arbeta som handledare på högskoleprovet och jag anmälde mig förra året till lokala universitetet på order - tyvärr behövdes jag inte. I år fick jag gå en två timmars utbildning och inplanerat arbete vid provet.
    Som vi vet blev högskoleprovet inställt men mitt lokala universitet beslutade att betala ut lön till alla som de planerat skulle arbete.
    Tjing tjing i kassan sådär bara =)
    Ville bara dela med mig av min glädje och vill också passa på att nämna att det var ett tag sedan vi hörde ifrån er med ett inlägg.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jo, vi fick också lite klirr i sommarkassan för dagarna vi hade åtagit oss. Nästan 4000 kr totalt för att göra ingenting är inte illa. Dessa gick såklart raka vägen till amortering för vår del :)

      Radera
  4. Another one bites the dust...

    SvaraRadera