lördag 23 februari 2019

Tvättmaskiner

Det svårt att missa att minst två storbanker har varit behjälpliga skyfflat en massa cash ifrån östeuropa till Jungfruöarna, Guernsey osv. Det som är mest slående är att någon är förvånad. Sedan urminnes tider har storbrottslingar, politiker och bankväsendet gått hand i hand.



Vi är redan bekanta med att när det gäller jävelskap på högre nivå så är garanterat bankväsendet och/eller politiker inblandade på något sätt. Det går helt enkelt inte att lalla runt med så mycket pengar utan hjälp ovanifrån (oftast mot en schysst ersättning)

Uppdrag Granskning har varit snabba att krydda det hela ytterligare för att få Arbetarsverige att koka ordentligt. Det kändes som att mycket av intervjumaterialet var klippt för att skapa en ännu ofördelaktigare bild än vad som kanske gavs i de faktiska intervjuerna. Överlag så har samtliga avsnitt där UG granskat ekonomisk brottslighet varit väldigt ensidiga och ingivit begränsat med förtroende för att man får en ovinklad bild av händelseförloppen. Det hade varit trevligt om de kunde hålla sig mer till kalla fakta än till moraliserande.

Det som är lite intressant ur ett hypotetiskt perspektiv är ju vad utfallet blir om USA, i och med Patriot Act, faktiskt rycker undan möjligheten för Swedbank att handla i dollar. Då snackar vi om att en av de stora bankerna på den svenska bostadsmarknaden helt plötsligt stängs ute från en stor del av sin kapitalkran och att ett antal viktiga kunder kommer lämna institutionerna då de inte kan sköta sina affärer längre. Swedbank har till exempel ungefär en fjärdedel av de svenska bolånen och 23 % av utlåningen till privatpersoner i stort. Danske Bank är inte i närheten av den marknadsandelen  och får ses om relativt betydelselös för den svenska bostadsmarknaden.

Det talas ju om så kallade "svarta svanar" och det är inte helt omöjligt att utfallet ifrån denna penningtvätthärva är en sådan som faktiskt utlöser nästa finanskris.

Nåt att tänka på en lördagskväll?

// Han

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar