söndag 14 april 2019

Att vara barfota i naturen

Få saker har förändrat mitt sätt att löpa som när jag, skadad och frustrerad, för några år sedan plöjde igenom boken Born to Run på kafferasterna på mitt dåvarande jobb. Jag började experimentera med de festliga Fivefingers-skorna och efter några månader av trial and error så hade benen och fötterna anpassat sig till att faktiskt jobba själva. Istället för att bli omkringfraktade i en bekväm förpackning av gummi och textil, med dämpning nog att ta emot ett paket på interplanetär kollisionskurs. Sedan dess så har jag i princip uteslutande sprungit i antingen FiveFingers, sandaler eller då och då helt barfota. Löpningen har för mig blivit roligare, lättare och mer givande. Jag kan springa oerhört mycket längre än jag någonsin gjorde med uppbyggda moderna löparskor och jag har inte längre problem med knän, korsrygg och höfter, vilket jag hade innan. Innan skiftet så kunde jag inte springa mer än en mil utan att ha ont i höfterna och knäna i flera dagar efteråt. Nu, några år senare så känner jag mig bekväm på distanser på det flerdubbla med den enda följden att jag är trött i benen vid dagens slut.

Det vi pratar om.
Det som har slagit mig i efterhand är att rösterna som höjs emot barfotalöpning, eller minimalistisk löpning förfasar sig så mycket åt någonting de själva sällan har provat på. Det förefaller vara så att de som skriker om att skaderisken är högre för barfotalöpare medvetet eller omedvetet  tittar på fall där den som försöker göra övergången från moderna löparskor till minimalistskor inte tar sig tiden att låta fötterna och underbenen utveckla den muskulatur som krävs. I detta fallet är talesättet krypa-gå-springa mer sant än någonsin.

Fötterna har under årmiljoner anpassat sig efter att springa utan dämpning och det är också därför som fötterna och underbenen i sig är perfekta stötdämpare när de faktiskt får jobba på detta sätt. Moderna dämpning i skorna har funnits i ungefär femtio år och det är orimligt att tänka sig att den mänskliga arten har hunnit rätta in sig efter detta evolutionärt på bara ett par generationer. Det som snarare händer är att barn från det att de är små får fötterna satta i dämpade och uppbyggda skor. Detta gör att den muskulatur som krävs för att fötterna ska fungera som det är tänkt blir underutvecklad. När man sedan får ont senare i livet så tillför man bara mer dämpning, vilket gör att musklerna förtvinar ytterligare.  Då börjar man operera trasiga knän och sätta in inlägg för att avlasta ytterligare. Och saker och ting går sönder ännu mer.

Dock har ingen har vilat sig till en stark och effektiv kropp. Kroppen är gjord för att jobba och går också sönder om den inte blir påfrestad i tillräcklig utsträckning.

// Han

5 kommentarer:

  1. Har också läst born to run. Men hur kommer det sig att så många får svårt med platta skor, trots att de går mycket. Hur ska man öva upp stöttåligheten på bästa sätt?

    SvaraRadera
  2. Undrar detsamma som ekonomenstips. Kan det kanske ha med ökad kroppsvikt att göra till viss del? Om alla bara åt enligt verkliga behov skulle även relativt smala väga ännu mindre och knappt en enda kotte ha BMI över 21. Belastningen blir ju mycket mindre då.

    Men intressant det där du skrev om att ben och fötter bara behöver tränas att klara av att användas som de är utan att packas in i dämpande skor. Om man då tränar upp sig lär man få rejäla muskler i ben och fötter om man är en vanlig och relativt välgödd medelsvensson.

    I sena tonåren sprang jag två gånger i veckan, ena gången 5 km, den andra 10 km, både på asfalt och på skogsstigar. Alltså inte jättemycket, men var heller ingen slöfock. Hade alltid sneakers helt utan uppbyggnad. (Att köpa springskor ansågs för dyrt.) Inte en enda gång hade jag ont någonstans! Men då vägde jag runt 55 kg också. Kanske de relativt platta skorna innebar träning för ben och fötter? Ryggont och andra muskelsmärtor har jag än till denna dag heller aldrig haft, tack och lov för det.

    Eller förresten...träningsvärk har jag ju haft, särskilt efter ett dubbelt idrottspass i 7:an med en kustjägare som ledare. Han var vikarie några dagar på vår skola och sedan fick man ta in ny efter många klagomål på alltför hård träning. Knappt någon i klassen kunde gå ordentligt på två dagar efteråt! :D Några stannade till och med hemma.

    /Eva

    SvaraRadera
  3. @ekonomentips

    Nyckelordet här är _går_ . A promenera är i princip inte träning för underbenen/fötterna om du inte gör det på ojämn mark och barfota. När man promenerar så är större delen av benen avslappnade och fungerar inte stötdämpande. Knäna är raka vid isättningen (något som tränas bort vid barfotalöpning) och man välter i princip framåt över hälen vid vanlig gång. Till skillnad från detta så går man mycket mjukare barfota av helt naturliga orsaker. Det gör helt enkelt ont att inte låta benen jobba. Det är nästan samma princip som vid löpning bara andra muskelaktiveringar.

    @Eva

    Självklart spelar vikten in! Och även då åt det tyngre hållet. Jag lyckades ta mig runt en Marathon på asfalt i barfotaskor och även om jag efteråt var ganska mör i fotsulorna så kände jag inte av någonting i varken underben, knän eller höfter. Vid tillfället vägde jag 95 kg och hade vadmuskler av kevlar.

    Slutsatsen som kan dras är helt enkelt att kroppen blir bra på vad den gör så länge den får en vettig belastning. Springer man barfota så blir man starkare i fötter, ben, höfter och bål eftersom alltihop används som en stor stötdämpare. Cyklar man så blir man stark i lår, rumpa och rygg/bål eftersom det är det som används.

    Intressant också är att notera att de som lper både bäst och längst och är mest skadefria är inte nödvändigtvis de som tävlar i barfotaskor. MEN de springer som barfotalöpare, med böjda knän,, rak rygg, tight bål, lätt framåtlut och en isättning ifrån mellanfoten och framåt. Även om de använder uppbyggda skor (spons) när de tävlar.

    /Han

    SvaraRadera
  4. Hej. Hur gör du om du springer vintertid? Jag har ett par icebugs som funkar klockrent med goretex och hela köret men dom är ju så långt ifrån barfotalöpning man kan komma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det inte liigger snö så kör jag på i Fivefingers. När det är snöigt och lerigt så har jag ett par Altra med 0 mm i drop och rymlig tåbox som får duga medans snön ligger. Det finns ju grövre fivefingers också som dessutom är isolerade men jag gillade dom aldrig.

      Radera