söndag 7 april 2019

Sammanfattning mars

Bättre sent än aldrig, eller hur var det nu? Den här sammanfattningen kommer upp några dagar senare än vad som var planerat, men de här senaste veckorna har varit väldigt köriga för båda två, vilket tyvärr resulterat att det inte har funnits varken tid eller ro till att skriva inlägg. Bättring utlovas!

Mars.
Hon har haft väldigt mycket att göra på jobbet samt varit iväg på minst ett par tjänsteresor varje vecka. En av resorna låg dessutom på en helg, vilket iofs innebär att en göttig övertidsersättning i pengar är att vänta i slutet av april.  Utöver det tar löpträningen allt mer tid i anspråk för varje vecka som går. Mil efter mil nöts på inför det stundande ultraloppet. Till det tillkommer styrketräning, stretch och diverse icke-upphetsande rehabövningar med gummiband av typen "kissande hunden" som varje respektabel löpare bör utföra ett par gånger i veckan för att undvika stela höfter, löparknän och andra otrevligheter. En fördel är att löpningen och de icke-upphetsande övningarna går alldeles utmärkt att göra när man är ute på resande fot. Ett par five-fingers, ett träningsombyte och ett gummiband tar inte så stor plats i packningen och kan utföras lite var som. Bara den senaste veckan hann hon med mycket trevliga löprundor på den eminenta strandpromenaden i Jönköping och i Folkparken i Norrköping.

Jönköping!
Han satsar stenhårt på ett bli färdig med sitt exjobb, vilket innebär en hel del sena kvällar på biblioteket efter jobbet. Målet är att bli färdig till årsskiftet. Han har dessutom skaffat sig ett extrajobb och extraknäcker numera som lärare åt musikintresserade kidz. Konstigt nog så tycker han att lärarjobbet är mycket mer givande än hans ordinarie "jag-sitter-på-kontor-och-vänder-papper-jobb". Pengarna från extrajobbet kommer gå till ett sparande inför hans kommande projekt. Han har också valt att engagera sig mycket mer i den förening som han för närvarande är funktionär i. Den nya rollen innebär förvisso mer jobb och ansvar men han brinner verkligen för de frågorna och då blir det ju värt den tiden *stolt flickvän*.

Bådas skatteåterbäringar blev oväntat höga och pengarna ska trilla någon under nästa vecka. En tråkig sak är att CSN kräver honom på nästan 8000 kr för att han tjänade för mycket under 2017, men som tur är så har vi numera en buffert vilket innebär att vi kommer att klara av denna oväntade kostnad, vilket är typ första gången någonsin.

Om vi summerar mars i siffror så såg det ut så här:

Inkomst av lön

Den totala nettoinkomsten landade denna månaden på 51 634 kr

Övriga inkomster

- Ipsos: 800 kr
- Försäljning på Blocket: 555 kr
- Återbäring från Refunder: 125 kr

Amorteringar och sparande

Samtliga siffror som presenteras nedan är Utbrytningens gemensamma
- Amortering bostadslån (exkl. ränta): 3961 kr
- Amortering blancolån (exkl. ränta): 17 126 kr
- Amortering CSN: 2393 kr
- Sparande (både börsen och buffert): 2600 kr

Blancolånen är nu nere på 147 834 kr. Vid tidpunkten för när vi bestämde oss i november 2018 att amortera bort blancolånen under 2019 så var dessa lån uppe i cirka 220 000 kr. Mer än 70 000 kr på 5 månader, det är en helt ok amorteringstakt ^^

Aktier
För ett par veckor sedan var båda med på Axfoods årsstämma. Det var en mycket trevlig tillställning, en separat redogörelse om detta kommer senare.

Hennes The Brave Little Pengamaskin har fyllts på med följande aktier:
- Klövern pref, 3 st.
- Nobia, 8 st.
- Nordea, 3 st.
Portföljens värde är 55962 kr och utvecklingen i år är + 17,77 %.
Försäljningar: hon har inte sålt av några aktier i mars.

Hans, fortfarande icke namngivna pengamaskin, har fyllts på med följande aktier:
- Industrivärden, 1 st.
- Nordea, 7 st
- Axfood, 1 st.
- Klövern, 4 st.
Portföljens utveckling i år är + 11,57 %
Försäljningar: Han sålde av sitt innehav i Swedbank.

Förra och nästa veckas utdelningsregn kommer att redovisas i ett separat inlägg.

Våra mest läst blogginlägg i mars

1. Nyttan med lönesamtalet - Årets lönerevisionen på hennes arbetsplats är i full gång, men själva lönesamtalet, eller snarare "löneinformationen", gick minst sagt sådär. Vad det hela resulterar i, återstår att se.

2. Om den svenska kleptokratin - Hur kommer det sig att medelsvenssons förväntas göra rätt för sig, medans våra politiker kan skita i det?

3. Uppdaterad amorteringsplan -  Tack vare bland annat den oväntat höga skatteåterbäringen och andra extra inkomster har vi kunnat uppdatera vår amorteringsplan för året. Om allting går vägen så kommer blancolånen att vara borta två månader före utsatt datum.


Vi går in i april ännu mer målmedvetna än tidigare. En utmaning för den här månaden är att hålla en matbudget på 4000 kr trots kommande födelsedagar och påskfiranden. Ska bli spännande och se om vi fixar det :)

Nu ska vi bygga Star Wars lego (funkar alldeles utmärkt som ännu en källa till alternativa långsiktiga investeringar) och ladda inför den kommande veckan.


Må kraften vara med oss!

Trevlig kväll på er!

//Hon

3 kommentarer:

 1. Min tonåring var legotokig i många år. För något år sedan hade han tröttnat och ville ha pengar. De stora tecniclegon och Star Wars legon fick han mer för på Blocket än vad de kostar som nypris. Många modeller som inte längre fanns och sparade kartonger och instruktioner. Så absolut en investering som också ger nöje ett tag först.

  SvaraRadera
 2. Vilket trevligt inlägg! Imponerande och inspirerande att se er amorteringstakt. Kul med ultraloppet, hur långt är det? Det är inte TEC? Jag sprang 4 mil i helgen fördelat på 2 pass igår och 1 pass idag. Har haft lite vaga förhoppningar om att springa Sthlm maraton i juni men sannolikheten för att vara i maraform till dess sjönk under dagens pass... :) Allmänt är löparformen ganska bra i mina mått mätt men jag saknar tillräckligt med långpass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Nej det är inte TEC men landar på 100 miles på varmare breddgrader senare i år.

   Radera