torsdag 27 augusti 2020

Nu går vi hårt åt skulderna!

 Nog är nog!

Det kände vi med eftertryck när vi till slut fick gå på semester och fick en ärlig chans att känna efter vad vi vill göra av våra liv. Vill vi fortsätta leva lön till lön med stora månadskostnader för att betala av krediter eller vill vi offra några månader för att göra oss fria från skiten på riktigt?

Vår skuldsituation i slutet av juli var enligt följande:

* Blancolån 1: 29 000 kr

* Blancolån 2: 43 000 kr

* Kreditkort 1: 9000 kr

* Kreditkort 2: 16 000 kr

* Klarna: 5400 kr

* Svea Ekonomi: 8000 kr    

Summa: 110 400 kr


I listan exkluderas CSN och bolån då de för närvarande närmast får betrakta som levnadskostnader. Det vi tar sikte på är kortsiktiga skulder med hög ränta! Värt att betänka är att vi sedan bloggen startade ändå tydligen har lyckats sänka vår skuldsättning med ungefär 50 %. Dock har vi haft en svacka på ett halvår där amorterandet har fått stå tillbaka för både nödvändiga och onödiga investeringar. Men nu ska skiten bort!

Följaktligen har vi i stort sett ägnat semestern åt att leta efter pengar bland alla dessa saker som ockuperar varje ledig yta i vårt hem. Kreditkort 1 betalades i princip genom försäljning av oanvänd musikutrustning, ryggsäckar och fiskegrejer. Klarna har betalats av genom försäljning av oanvända musiksaker och vinylskivor. Blancolån 1 har krympt till ca 3500 kr medelst försäljning av vår vinylsamling. Dessa pengar har också hjälpt till att krympa Blancolån 2 med nästan 10 000 kr. Utöver detta så har Hon tagit på sig en hel bunt med mystery-shopping uppdrag samt börjat våldföra sig på sin samling med muminmuggar.

I nuläget är skuldsättningen enligt nedan:

* Blancolån 1: 3500 kr

* Blancolån 2: 33 000 kr

* Kreditkort 2: 8000 kr

* Svea ekonomi: 5000 kr

Summa: 49 500 kr


Vi har själva slagits över att de här pengarna har stått och samlat damm i form av samlingar när vi har haft så stora skulder och behövt leva lön till lön för att kunna betala av på dem. Det känns inte alls så sexigt att samla på sig saker längre och vi båda har börjat yttra mer eller mindre minimalistiska åsikter om att ha tillräckligt och att kunna andas i lägenheten.

Till årsskiftet ska alla dessa kortfristiga skulder vara avklarade. De uppenbara pengaförråden i våra musiksamlingar börjar på att sina men nog finns det fler saker som vi inte använder som går att omsätta till frihet!

// Han

11 kommentarer:

  1. Jättebra! Ett första steg på vägen är att beta av dyra lån. Och om detta går att göra med att sälja saker man inte längre vill ha, bättre kan det inte bli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det intressanta är att ju mer av samlingarna vi säljer av, ju mindre vill vi ha kvar resten av samlingarna!

      Radera
  2. Gött! Vårt 30k lån som vi hade betalades av enbart med pengar från försäljning av vinylskivor. Sedan drog vi igång sparandet.

    Snyggt jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är härligt när det går att hitta lösningar i garderoberna!

      Radera
  3. Imponerande! Att sälja av är verkligen en win-win, mer cash och mer frihet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det! Och att sitta hela nätterna och packa saker är verkligen tankeväckande :P

      Radera
  4. Grymt bra jobbat, verkligen! Snart är ni där. Och ja, det är stora summor som står och samlar damm i form av oanvända grejer...

    /Cosmonomics.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till årsskiftet ska det vara en ny verklighet :)

      Radera
  5. Hej!
    Stabilt!
    Helt rätt att jobba hårt och fokuserat för att beta av dessa skulder. Jag håller tummarna för er!

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. I och med januarilönen börjar det roliga! Då ska pengamaskinerna tvångsmatas med samma summor som vi hittills har amorterats. Det lär ju bli intressant :)

      Radera
  6. Vi jobbar på det, det kommer finnas betydligt mindre saker i vårt hem, och betydligt mycket mindre ångest :)
    Intressant blogg du har! Jag lägger till den på vår lista. Kul att du dyker lite djupare i börsen än vi normalt gör!

    Allt gott!

    SvaraRadera