måndag 29 mars 2021

Högskoleprovet i coronatider

Nu var det ett tag sedan vi kollade upp hur man anmäler sig till att arbeta som provledare på Högskoleprovet samt arbetade det första, något hektiska, arbetspasset som företrädare för Universitets- och Högskolerådet samt Stockholms universitet. Man behöver ansöka "på riktigt" första gången, och om man lyckas med konststycket att inte klanta sig alltför mycket, så får man sedan inför varje provtillfälle en inbjudan om jobb. Det där med att vara strukturerad och kunna följa instruktioner är bra egenskaper att besitta. Man är inte garanterad några uppdrag, men hittills har vi fått möjligheten att arbeta varje gång vi har tackat ja. Att lönen efter skatt för en person, efter en dags arbete, landar på cirka 1900 riksdaler är ju knappast fy skam. 

 Vårens högskoleprov äger rum fysiskt, trots corona och allt elände, men den stora skillnaden är att provtillfällena har blivit uppdelade på två, istället för ett, som det var i pre-coronianska samhället. Höstens högskoleprov är preliminärt inbokat vid ett tillfälle i slutet av oktober, men det är inte orimligt att anta att det kan komma att delas upp på fler tillfällen. 

Så vad innebär det för oss? I praktiken betyder detta att vi som är provledare, i alla fall våren 2021, får arbeta två gånger istället för en. Dubbla arbetsinsatsen dubblar lönen. För ett par veckor sedan brände vi av det första provtillfället och kan nu se fram emot en extra nettoinkomst på cirka 3800 kr som landar på kontot i slutet av maj. Båda räknar med att arbeta på provtillfälle nummer 2 som äger rum i början av maj för att på så sätt dra in ytterligare 3800 kr. En mycket väl godkänd side-hustle om ni frågar mig.

Och corona då? Jodå, den finns där och lurar. Arrangörerna har tagit fram en lång lista på rätt så rigida regler och förhållningssätt som man behöver följa. Men det funkade faktiskt över förväntan, så inga konstigheter där. Den största behållningen i och med de nya reglerna är att man som provledare inte längre behöver ha koll på mellan 20 och 30 personer i en och samma sal. Antalet deltagare per skrivsal är mycket lägre vilket gör jobbet så mycket mer okomplicerat. Undertecknad hade hand om 8 nervösa förstagångsdeltagare (jämfört med cirka 25 som det var förr i tiden) och stämningen i salen var minst sagt gemytlig. Det var så mycket lättare att genomföra de nödvändiga arbetsmomenten i lugn och ro, hålla koll på alla som skrev, svara på frågor och kanske till och med dra ett skämt eller två för att lätta upp stämningen och mildra nervositeten hos deltagarna. Sedan är det alltid lika fascinerande att se på när de som skriver öppnar kuverten med provhäften och inser att provdelen i fråga är en mattedel; just i det ögonblicket brukar många få något vilt i blicken och det hörs ofta djupa och tunga suckar; men det är en helt annan historia.

Brukar du arbeta på Högskoleprovet eller vill du tipsa om något annat side-hustle?

//Hon6 kommentarer:

 1. Jag arbetade också på Högskoleprovet. Började som korridprsvskt förra året och skötte mig tydligen för i år fick jag möjlighet att jobba som provledare. Högre lön- men mer jobb och ansvar.
  Jämfört med att ta uppdrag som mysterious shopper för 100-300:- (som jag provat men inte alltid tyckt varit värt insatsen) så blir det ju en rejäl skjuts på sidehustlekontot.
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratulerar till den ändrade rollen!

   Det där med korridorvakt verkar vara en relativt ny roll som inte har funnits så länge, men som faktiskt är väldigt viktig! Provstället som vi håller oss till har infört detta och korridorvakterna bidrar med ovärderlig hjälp med allt möjligt, både stort och smått :)

   Har också testat att arbeta som mystery shopper, med blandat resultat. Vissa av uppdragen, såsom lägenhetsvisningar, tyckte jag var värt insatsen. Andra typer av uppdrag, där man till exempel var tvungen att handla grejer eller mat utan att få utläggsersättning för det, var helt värdelösa och inte alls värda insatsen. Jag är fortfarande registrerad som mystery shopper, men jag är väldigt restriktiv med vilka uppdrag jag söker.
   //Hon

   Radera
 2. Jag arbetade på högskoleprovet som korridorvakt nu i mars och förhoppningsvis även i maj.
  Förra året till våren var det första gången för mig och då skulle jag vara provledare men det ställdes in (men fick betalat iaf). Sen till hösten förra året blev jag korridorvakt och som sagt på den banan är det. Helt ok för min del även om man tjänar mindre som korridorvakt som provledare.
  Annat side hustle är nu inför kyrkovalet i september att arbeta som valförättare. Jag arbetade i eu-valet och fick brev hem från kyrkan om jag även ville arbeta vid kyrkovalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag kom det faktiskt ett mejl med en inbjudan om att arbeta i maj, håller tummarna för att blir av!

   Vi fick också betalt förra våren, trots att själva provtillfället blev inställt. Kan säga att vi blev glatt överraskade när lönen hade trillat in på kontot :)

   Tack för tipset om att arbeta vid kyrkovalet! Jag gissar dock att man behöver vara medlem i Svenska Kyrkan för att kunna vara med?

   Radera
  2. Jag är inte medlem i svenska kyrkan så det verkar inte vara att krav för att arbeta som valförättare. Dock får man inte rösta i själva kyrkovalet.

   Radera
  3. Grymt! Då ska jag ta och kolla upp det, tack för tipset! :)

   Radera